Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά και η 71η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Λαμίας

Εκτυπώσιμη μορφή
Ημερομηνία: 
Κυρ, 18/10/2015 - 00:00 έως 23:55
Ετικέτες: 

      Με τη συμμετοχή 5 μητροπολιτών και την παρουσία των Δημάρχων Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου, Ερέτριας Αμφιτρίτης Αλημπατέ, Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη και Αλιάρτου Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη, όλων των βουλευτών της Φθιώτιδας, του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, του πρώην Υπουργού Θανάση Γιαννόπουλου, αντιπεριφερειαρχών, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάση Κλειτσάκη, αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών  συμβούλων, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, Προέδρων φορέων, Επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων του τόπου αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώ­τιδας για τη μνήμη του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς.

        Στα πλαίσια του εορτασμού, ο Δήμος Λαμιέων πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση μνήμης για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας καθώς και απόδοσης τιμητικής διάκρισης στον φιλέλληνα Σουηδό Ελληνιστή καθηγητή Sture Linner στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αποστόλης Καραναστάσης, Θανάσης Μιχελής Γιάννης Σαρακιώτης ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραΐσκος, αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαμιέων Δήμος Καλαμπαλίκης και δημοτικοί σύμβουλοι. Ομιλητές ήταν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Δαβανέλλος, Χρόνης Βάρσος και Γιώργος Σταυρόπουλος ενώ παρουσιάστηκε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

     Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τίμησε τον Allan Linner για την προσφορά του αείμνηστου πατέρα του, στην πόλη μας παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα.

 

        Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έκανε την ακόλουθη ομιλία:

 

Ομιλία Δημάρχου Λαμιέων Νικόλαου Σταυρογιάννη για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τους Γερμανούς.

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ,

 Μεγάρων και Σαλαμίνας κ.κ. Κωνσταντίνε, Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αβύδου κ. κ. Κύριλλε και Βερενίκης κ. κ. Χρυσόστομε, που με την παρουσία σας φέτος στο Δήμο μας λαμπρύνετε τη σημερινή τοπική γιορτή,

Σεβασμιώτατε  Μητροπολίτη μας,

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

       Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την σημερινή παρουσία σας στον περικαλλή ναό του πολιούχου μας, εδώ στον πανέμορφο λόφο του Αγίου Λουκά αλλά και για τη συμμετοχή σας στον διπλό εορτασμό του πολιούχου της πόλης μας και της απελευθέρωσης της Λαμίας από τα στρατεύματα κατοχής πριν 71 χρόνια. Τον διπλό εορτασμό, Εθνικό και Θρησκευτικό, που σηματοδοτεί την διαρκή σχέση που έχει σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου, μεταξύ του έθνους και της θρησκείας. Των θεμελιωδών στηριγμάτων του Ελληνισμού κατά την μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορία του.

       Εορτασμό που, αναπόφευκτα, φέρνει στο μυαλό μας εκείνη την ημέρα του ’44 που η τοπική μας ιστορία θέλει τις καμπάνες του Αγίου Λουκά να ηχούν χαρμόσυνα, την ώρα που οι αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην Λαμία καταχειροκροτούμενες από τους πολίτες που είχαν κατακλείσει τους δρόμους και τις πλατείες για να υποδεχτούν τους ελευθερωτές τους. Που πανηγύριζαν για τον τερματισμό του πολέμου, της πείνας, της βίας, των εκτελέσεων, των διώξεων και των ταπεινώσεων που υπέστησαν τα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής.

        71 χρόνια μετά, ο Δήμος Λαμιέων γιορτάζει και τιμά όλους όσους βασανίστηκαν και έδωσαν το αίμα τους για να απελευθερώσουν την πόλη μας αλλά και ολόκληρη την πατρίδα. Εκείνους που έγραψαν το έπος του 1940 στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας και στη συνέχεια το έπος της Εθνικής Αντίστασης στα ματωμένα βουνά της πατρίδας μας. Όλους αυτούς που βροντοφώναξαν με κάθε τρόπο το παλλαϊκό «ΟΧΙ» και έκαναν πράξη την καθολική αντίσταση του Ελληνικού Λαού στον φασισμό και στο ναζισμό. Αυτούς που διατράνωσαν την αταλάντευτη προσήλωση του Λαού μας στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αρχές που έχουν ριζώσει στον τόπο μας χιλιάδες χρόνια τώρα.

      Ταυτόχρονα υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του Κόκκινου και του Ντεσιμόνε οι οποίοι βοήθησαν, ώστε η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Λαμία να είναι αναίμακτη και να μην αφήσει πίσω της εκατόμβες νεκρών.

        Φέτος ειδικά, με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ενθυμούμαστε και τιμούμε το Σουηδό φιλέλληνα Στούρε Λιννέρ ο οποίος, ως επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην πόλη μας την περίοδο της Κατοχής, βοήθησε ώστε κατά την αποχώρηση των Γερμανών να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση στον ταλαιπωρημένο τόπο μας.

         Η ημέρα εκείνη, η 18η Οκτωβρίου του 1944, ήταν ημέρα εθνικής ανάτασης, δικαίωσης και ελπίδας του λαμιώτικου λαού για ένα καλύτερο αύριο. Ενός λαού που πολέμησε τις δυνάμεις του άξονα και μετουσίωσε σε πράξεις τα διδάγματα, τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες του. Ενός λαού που ιεράρχησε τον εθνικό στόχο του και ενωμένος στριμώχτηκε στα τρένα για να ταξιδέψει στα βουνά της Αλβανίας και να φωνάξει Αέρα. Και να αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι αυτά που μας ενώνουν, ως Λαό και ως Έθνος, είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά απ' όσα μπορούν, κατά την συγκυρία, να μας χωρίσουν.

          Καθιστώντας σαφές ότι, στην διαδρομή και την εξέλιξη της Ιστορίας, δεν έχει τόσο σημασία το πληθυσμιακό μέγεθος ενός λαού και η έκταση του εδάφους του. Σημασία έχει το φρόνημα και, συγκεκριμένα, η αδιαπραγμάτευτη απόφασή του να υπηρετεί αρχές και αξίες σύμφυτες με τον Άνθρωπο.

       Μας φέρνει όμως, ταυτόχρονα, αντιμέτωπους και με την κατάρα του εθνικού διχασμού που οδήγησε την πατρίδα μας, γι άλλη μια φορά, στον εμφύλιο διχασμό. Με το σαράκι της διχόνοιας να κατατρώει γι άλλη μια φορά τον κορμό του Έθνους και του Λαού μας. Ένα σαράκι που οδήγησε στον εμφύλιο σπαραγμό, οι πληγές του οποίου ακόμη και σήμερα αφήνουν σταγόνες στείρας κομματικής πόλωσης.

        Που έβαψε με ελληνικό αίμα την ήδη ματωμένη πατρίδα, που εξανέμισε τα διπλωματικά οφέλη της Ελλάδας από την αντίσταση στον σιδερόφρακτο ναζιστικό άξονα καθιστώντας την παρουσία της στο τραπέζι των νικητών ανύπαρκτη. Που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και επέβαλλε στους Έλληνες να ξεκινήσουν τον αγώνα της ανασυγκρότησης της πατρίδας με σημαντική υστέρηση από τους συμμάχους τους.

Κυρίες και κύριοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες, 

       Εβδομήντα ένα χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνου του αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ακόμη επίκαιρα. Ο διαρκής αγώνας μας γι αυτά τα ιδανικά αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας οι οποίοι με την θυσία τους καθαγίασαν τα χώματα που ελεύθερα πατάμε εμείς σήμερα.

       Επίκαιρο όμως παραμένει και το αίτημα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών. Δεν θα κουραστούμε να διατρανώνουμε πως έχει έλθει η ώρα, επιτέλους, για την έμπρακτη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Και σ’ αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι! Η Ιστορία μας καλεί να σταθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας με θάρρος και αποφασιστικότητα. 

      Οι νεκροί της μαρτυρικής Υπάτης ζητούν Δικαίωση! Γιατί, στο νου όλων μας είναι νωπές οι μνήμες της μέρας του μεγάλου χαλασμού, εκείνο το Σάββατο 17 Ιουνίου 1944. Όταν μέσα σε λίγες ώρες η όμορφη και ιστορική Υπάτη μετατράπηκε σε μια κόλαση φωτιάς και αίματος. Ανατίναξαν εκκλησίες και σχολεία, έκαψαν γυναίκες μέσα στα σπίτια τους, γέμισαν με πτώματα τους δρόμους. Δεκάδες ήταν τα θύματα του εφιαλτικού απολογισμού που άφησαν πίσω τους τα SS. Από τα τετρακόσια σπίτια έμειναν όρθια μόνο τα εικοσιπέντε. Ιστορικά αρχοντικά ισοπεδώθηκαν, κάηκαν οι βυζαντινές εκκλησίες με τις πολύτιμες βιβλιοθήκες και τα πανάρχαια κειμήλιά τους.

        Οι απόγονοι των θυμάτων, η Δημοτική Αρχή αλλά και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης αλλά και θα είμαστε αυστηροί κριτές οποιασδήποτε παλινωδίας ή ανεύθυνης στάσης.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σ’ όλες και όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και είθε η Λαμία να είναι πάντα κάτω από την σκέπη του Πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ.