Εικαστικά Εργαστήρια

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων ιδρύθηκαν το 1999 με τη συνεργασία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ) και κατέχουν μια από τις καλύτερες θέσεις πανελλαδικά για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του.

Εικόνα
Εικόνα

Το Μάιο του 2002 εντάχθηκαν με προγραμματική σύμβαση στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου συμμετέχουν και συνεργάζονται μεταξύ τους 30 οργανωμένα Εικαστικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του Εργαστηρίου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να αποκτήσουν γνώσεις, που θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Με οργανωμένη δομή και προγραμματισμό, σε ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον, με την καθοδήγηση έμπειρων Εικαστικών Καλλιτεχνών, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με νέα υλικά και να γνωρίσουν την εφαρμογή των ποικίλων εκφραστικών μέσων γύρω από καινούργιες και παλιές τεχνικές, που θα τους οδηγήσουν σε προσωπικές εικαστικές δημιουργίες.

Στην πορεία του το εικαστικό εργαστήρι αποκτά το χαρακτήρα του ανοιχτού εναλλακτικού σχολείου, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις πρόσβασης και επαφής των πολιτών στο χώρο των Καλών Τεχνών, αναδεικνύοντας αναμφισβήτητα και νέες προοπτικές σημαντικών επαγγελματικών κατευθύνσεων.

Στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων γίνονται οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία της περιοχής με ειδική ξενάγηση και δημιουργική συμμετοχή των μαθητών.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων συνεργάζονται με τα υπόλοιπα εργαστήρια του Δικτύου σε θέματα προγραμματισμού, εκδηλώσεων, συμμετοχών και κοινών δράσεων, καθώς και με άλλους τοπικούς φορείς. Ακόμη, μέσα από ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις, επιχειρείται η κατανόηση της Ιστορίας της Τέχνης από το ευρύ κοινό.

Ο αριθμός των σπουδαστών του εργαστηρίου ανέρχεται στους 400-450 περίπου μικρούς και μεγάλους μαθητές. Οι μαθητές φοιτούν σε ολιγομελή τμήματα  αρχαρίων-προχωρημένων. Τα Εργαστήρια του Δήμου απευθύνονται σε όσους έχουν τη δίψα για καλλιτεχνική δημιουργία, σε αυτούς που ονειρεύονται να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι εκπαιδευτές - εικαστικοί με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο προσφέρουν στους σπουδαστές θεωρητικές γνώσεις, τους οδηγούν στον πειραματισμό και την έρευνα, τους βοηθούν να γνωρίσουν τεχνικές και υλικά,  που σίγουρα συντελούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων του καθενός, αλλά και στην ανάδειξη νέων ταλέντων.

Στο παραδοσιακό κτίριο επί της πλατείας Λαού, όπου στεγάζονται τα εργαστήρια, λειτουργούν εμπλουτισμένα με καινούργια τμήματα διδασκαλίας διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και νέων επαγγελματικών προσανατολισμών στις εικαστικές και εφαρμοσμένες μορφές Τέχνης.

Τα Εργαστήρια υποδέχονται δωρεάν άτομα από ειδικές ευπαθείς ομάδες συμπολιτών, όπως παιδιά απόρων οικογενειών με καλλιτεχνική έφεση, ψυχικά ασθενείς, αλλοδαπούς από προσωρινούς καταυλισμούς, άτομα με κινητικά προβλήματα.

Παρέχουν μειωμένη συνδρομή σε πολύτεκνες οικογένειες και στους σπουδαστές, που συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός τμήματα. Τα Εργαστήρια οργανώνουν κάθε χρόνο την "ετήσια έκθεση" με αντιπροσωπευτικά έργα των μαθητών, συμμετέχουν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και εκθέσεις, καθώς και στο Λαμιώτικο Καρναβάλλι με πολυπληθή ομάδα και αυτοσχέδια χειροποίητα κοστούμια, που κατασκευάζονται δωρεάν στο εργαστήρι αποσπώντας πρώτα βραβεία.

Στα Εικαστικά Εργαστήρια γίνονται ομιλίες και συζητήσεις σχετικές με την Ιστορία της Τέχνης με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού. Εκατοντάδες παιδιά από σχολεία  του διευρυμένου Δήμου της Λαμίας επισκέπτονται δωρεάν τους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων, όπου ξεναγούνται και συμμετέχουν δημιουργικά σε εικαστικά προγράμματα και δράσεις.

Επίσης, το εργαστήρι προσφέρει έργα και ομαδικές εργασίες μαθητών σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους εργασιακούς χώρους. Ακόμη, σε συμφωνία με εμπορικά καταστήματα της πόλης προσφέρει στους σπουδαστές του εργαστηρίου δυνατότητες αγορών σχετικών υλικών με εκπτωσιακό όφελος.

Οι εγγραφές γίνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Α/Α Τμήμα
1 ΠΑΙΔ. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
2 ΚΟΜΙΚ
3 ΚΟΣΜΗΜΑ
4 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ-ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
5

ΤΜΗΜΑ ΓΟΝΕΑ&ΠΑΙΔΙ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΗΠΙΑΚΟ

6 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ(ΑΣΚΤ)
7 ΨΗΦΙΔΩΤΟ
8 ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
9 ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
10 ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
11 ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ - ΚΟΠΤΙΚΗ&ΡΑΠΤΙΚΗ
12 ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
14 ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ - ΠΑΙΔ.ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 


Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση : Αριστοτέλους 1, πλατεία Λαού, Λαμία
Τηλέφωνο & fax : 22310-66066
e-mail : eikastikaergastiria_lamias@hotmail.com
Facebook : Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου Λαμιέων
Instagram: eikastika_ergastiria


 

Άλμπουμ φωτογραφιών
Φωτογραφίες
Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Λαμίας
Σημείο στον χάρτη

Εικαστικά Εργαστήρια

Εικαστικά Εργαστήρια
Δ.Ε. Λαμίας
Πολιτισμός, Εκπαίδευση