Το Λύκειο των Ελληνίδων ιδρύθηκε επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου 1911, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βασιλικού διατάγματος, που ενέκρινε το πρώτο καταστατικό, από 12 άρθρα, το οποίο υπέγραφαν τα ιδρυτικά μέλη: Kαλλιρρόη Παρρέν, Nίνα Φωκά, Eιρ. Kαλογερή, Aμαλία Kαντά, Άννα Παπαδοπούλου, Mαρία Oρλώφ, Eλένη Pουσοπούλου, Aσπασία Σκορδέλη, Eλένη Γεωργαντή, Mυρσίνη Kλεάνθους, Eρατώ Aσπρογέρακα, Bέρθα Σ. Λέκκα, Aλεξάνδρα Mιχαηλίδη, Oυρανία Bουγιούκα, Xαρίκλεια Aλεξανδρίδου, Σμαράγδα Γεννάδη, Eιρήνη Π. Δημητρακοπούλου, Aικατερίνη Mαρούλη, Mαρία Mομφερράτου, Eιρήνη Nικολαΐδου.
Εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος του ΛτΕ υπήρξε η Kαλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος και εκδότρια από το 1887 της Εφημερίδος των Κυριών. Στις 2 Δεκεμβρίου 1910 κάλεσε στο σπίτι της μερικές εκλεκτές φίλες της, γνωστές κυρίες της εποχής, και τους εξέθεσε το σχέδιό της για τη δημιουργία και στην Ελλάδα μιας οργάνωσης κατά τα πρότυπα των γυναικείων Λυκείων Λεσχών, που είχαν ιδρυθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το καταστατικό όρισε ότι «σκοποί του Λυκείου των Eλληνίδων είναι ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών σύνδεσμος, προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των, προς υπεράσπισιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ως ελληνικών χορών, ασμάτων, εθνικών ενδυμασιών, κ.λπ.».
Για την πρόοδο του γυναικείου φύλου το ΛτΕ ανέπτυξε δράση εμπνευσμένη από την πίστη της Παρρέν στη χειραφέτηση των γυναικών μέσω της παιδείας και της εργασίας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα αναπτύχθηκε η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άπορες αναλφάβητες γυναίκες και η στήριξη της μητρότητας και του παιδιού. Η δραστηριότητα αυτή τιμήθηκε ήδη το 1937 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια της οποίας αναπτύχθηκε έντονος εθελοντισμός και διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960, για να πάρει νέα μορφή τα τελευταία χρόνια. Με πρωτοβουλία και οργάνωση του ΛτΕ και συμμετοχή πολλών γυναικείων σωματείων πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1921 στην Αθήνα το A΄ Eθνικό Γυναικείο Συνέδριο και η Α΄ Οικοκυρική και Βιοτεχνική Έκθεση. Στην περισσότερο από 90χρονη ήδη διαδρομή του, το ΛτΕ άλλοτε πρωτοστάτησε και άλλοτε συνέπραξε ουσιαστικά σε πολυάριθμες σημαντικές γυναικείες κινήσεις.
Για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων το ΛτΕ, συγχρόνως σχεδόν με την ίδρυσή του, στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, ξεκίνησε την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Από τότε, και χωρίς σχεδόν διακοπή (με εξαίρεση την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και των ακόλουθων εθνικών περιπετειών, οπότε προέκρινε την αρωγή του δοκιμαζόμενου λαού), οι δραστηριότητες του ΛτΕ, οι σχετικές με τις παραδοσιακές τέχνες (χορό, μουσική και τραγούδι, ενδυμασία, οικοτεχνία, χειροτεχνία), βρίσκονται πάντοτε στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά στη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, απέναντι στις εντεινόμενες ξένες πολιτιστικές επιρροές, προβάλλοντάς την μάλιστα και στο εξωτερικό με τεράστια επιτυχία. Το έργο αυτό συντελείται με την οργάνωση εργαστηρίων και μαθημάτων, την πραγματοποίηση παραστάσεων, την έκδοση δίσκων, κασετών και εντύπων, τη διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, την προώθηση της έρευνας. Aνάμεσα στους επιφανείς υποστηρικτές και συνεργάτες του ΛτE περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως οι Γ. Ιακωβίδης, E. Τσίλλερ, M. Καλομοίρης, Γρ. Ξενόπουλος, Θ. Φλωρά-Kαραβία, Φ. Kόντογλου, Aγγ. Χατζημιχάλη, M. Σωτηρίου, N. Σκαλκώτας, Aθ. Ταρσούλη, Γ. Σταύρου, Γ. Τσαρούχης κ.ά.
Η εθνική δράση του Λυκείου των Ελληνίδων έχει συμβάλει και στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών σε ταραγμένες ιστορικά περιόδους: στους Βαλκανικούς πολέμους (ενίσχυση οικογενειών επιστράτων, μέριμνα για νοσοκομειακό εξοπλισμό και εκπαίδευση νοσοκόμων), στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο («Αλληλογραφία του στρατιώτου», συνδρομή νοσηλευομένων), στα χρόνια της Κατοχής (φιλοξενία συσσιτίων, παροχή εφοδίων σε παιδιά και μητέρες με τη συνδρομή και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λυκείων Λεσχών), μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (κινητοποίηση για διεθνή υποστήριξη Κυπρίων, οικονομική ενίσχυση μελών Λυκείου Aμμοχώστου), κ.ά. Παράλληλα, το ΛτΕ ενισχύει κινήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό.
Το ΛτΕ ξεκίνησε την πορεία του με 131 μέλη, 3 τμήματα -το Φιλολογικό-Επιστημονικό (όπου υπαγόταν και η κοινή για όλα τα τμήματα Βιβλιοθήκη), το Παιδαγωγικό και το Καλλιτεχνικό- και πολλές εφορείες. Δημιουργήθηκε εξάλλου αρχικά μία Εφορεία Πειραιώς και ακολούθησαν, μέσα σε μία δεκαετία, τμήματα και παραρτήματα στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Βόλο, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, την Έδεσσα, τη Ζάκυνθο, τα Ιωάννινα, ακόμα και τη Σμύρνη (το 1920, με ενέργειες της Αγγελικής Χατζημιχάλη) κ.α. Σήμερα, με 22 τμήματα του κεντρικού Λυκείου στην Αθήνα, 50 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και 17 γραφεία-Λύκεια στο εξωτερικό, το ΛτΕ αριθμεί περί τα 15.000 μέλη. Η πολύπλευρη δραστηριότητα, που αναπτύσσει, αποτυπώνεται στο πολυσέλιδο ετήσιο Δελτίο του και στις ιστοσελίδες του στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας την αξία μιας δράσης, που παραμένει μέσα στον χρόνο διαρκής και επίκαιρη, παραδοσιακή αλλά και διαρκώς εξελισσόμενη.
Ιστορικό ίδρυσης και δράσης του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας
Το 1974 ιδρύεται και στην πόλη μας Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης του ελληνικού λαού.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών εξέλεξε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο από την αρχή, αλλά και κάθε φορά που άλλαζε μερικώς η σύνθεσή του, αποτελούνται από άξια και δραστήρια στελέχη που με πίστη υπηρετούν τους σκοπούς του. Πρώτη Πρόεδρος εξελέγη η Ευτέρπη Πλατή.
Από την πρώτη στιγμή, κύρια φροντίδα ήταν να συγκροτηθεί χορευτικό τμήμα και συν τω χρόνω να οργανωθεί το τμήμα της Ιματιοθήκης, το οποίο χάρη στην Κατίνα Καρκάνη, σήμερα διαθέτει μια σημαντική συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα διαμερίσματα της χώρας μας, άλλες αυθεντικές και άλλες πιστά αντίγραφα. Στην Ιματιοθήκη αφιερώθηκε το 2006 Λεύκωμα – Ημερολόγιο με φορεσιές, που διαθέτει.
Οι φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου με την επί 27 χρόνια Πρόεδρό του, Ασπασία Δασκαλοπούλου, και τις κυρίες: Ελένη Κατσανιώτη, Έλλη Κοκκαλάκη, Κατίνα Στεριοπούλου, Κατίνα Καρκάνη, Ελένη Κόντου και Γωγώ Κακανίδου, απέδωσαν πλούσιους καρπούς και το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας είναι σε θέση σήμερα να υπερηφανεύεται για το έργο και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του.
Χάρη στη χρηστή διοίκηση, το Λύκειο κατόρθωσε να αποκτήσει ιδιόκτητη αίθουσα από το 1988, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης μας, που λειτουργεί σήμερα ως Ιματιοθήκη για τη φύλαξη των φορεσιών και ως Έκθεση επισκέψιμη από σχολεία, συλλόγους, φορείς και απλούς πολίτες.
Η συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας σε εκδηλώσεις με την ευκαιρία πολιτιστικών και εορταστικών γεγονότων στην πόλη, αλλά και στις δικές του διοργανώσεις είναι σημαντική και αποσπά πάντα τα ευνοϊκότερα σχόλια. Έχει λάβει μέρος, κατόπιν πρόσκλησης, σε πολλά φεστιβάλ εκτός Ελλάδας πάντοτε με εξαιρετική επιτυχία και έχει επάξια αντιπροσωπεύσει την πόλη μας στη Φιλανδία το 1985, στη Βόννη της Γερμανίας το 1991, στην Κολωνία, στη Λειψία, στην Κύπρο κατά την Αδελφοποίηση με την Κυπριακή Πάφο το 1992 και τον ίδιο χρόνο στη Γαλλική πόλη Σωμύρ. Το 1994 πήρε στις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ιταλική πόλη Βαρέζε και στο Μιλάνο. Το 2002 στην Αδελφοποίηση της Λαμίας με την ιταλική πόλη Κιότζια. Το καλοκαίρι του 2004 έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Αθήνα, στους Δελφούς και κατά την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στο Κάστρο της Λαμίας.
Επανειλημμένα, πλαισίωσε την Ελληνική αποστολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας: το Νοέμβριο του 2004, του 2005 και του 2007 στη Λειψία, στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση, το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Μονάχου και τον Απρίλιο του 2007 στη Νάπολη με εξαιρετική επιτυχία, όπως μαρτυρούν συγχαρητήριες επιστολές από τις εκεί Αρχές.
Το Λυκείο των Ελληνίδων Λαμίας έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις από το Δήμο Λαμιέων, το Υπουργείο Προνοίας και από πολλούς Ομίλους και Συλλόγους. Σημειωτέον, ότι επελέγη μεταξύ όλων των Λυκείων της χώρας μας από το Δήμο Αθηναίων για να πάρει μέρος με ομάδα μαθητριών του στην υποδοχή και βράβευση των Ολυμπιονικών μας στις 6 Αυγούστου 1996, γεγονός για το οποίο το Λύκειο αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια.
Το ιστορικό του Λυκείου, τόσο πλούσιο σε επιτυχίες, στάθηκε αφορμή για το ζεύγος Γεωργίου και Ελενίτσας Πανουργιά, να προσφέρει δωρεά προς το Λύκειο Λαμίας το επί της οδού Παλαιολόγου 26 κτίριο, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου 2005 σε λαμπρή εκδήλωση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2231032644
Fax: 2231022582
Ιστοχώρος: www.lykelam.gr