Τοπική Κοινότητα Στύρφακας

Εικόνα
Εικόνα

Βόρεια της Δημοτικής Ενότητας Λιανοκλαδίου βρίσκεται η Τοπική Κοινότητα της Στύρφακας, η οποία απέχει από το Λιανοκλάδι μόλις 5χλμ. και από τη Λαμία 17χλμ.

Όπως για όλα τα χωριά του Δήμου, έτσι και για τη Στύρφακα η μετάβαση είναι εύκολη και ευχάριστη, αφού η βατότητα του δρόμου είναι άριστη. Βρισκόμενοι στο Λιανοκλάδι, κατευθυνόμαστε προς το βόρειο σημείο και έπειτα από λίγα λεπτά της ώρας φθάνουμε στην Στύρφακα.

Από διοικητικής πλευράς η Στύρφακα υπαγόταν για πέντε χρόνια στο Δήμο Παραχελωιτών  (1835-1841), στη συνέχεια με την κατάργηση του Δήμου εκείνου και την συγχώνευση του στο Δήμο Μακρακώμης, η  Στύρφακα θα υπαχθεί στον νέο Δήμο από το 1841 έως το 1869. Με τον μετασχηματισμό του Δήμου Μακρακώμης  και την επανίδρυση του Δήμου Παραχελωιτών, το χωριό υπάγεται και πάλι στον επανιδρυθέντα Δήμο, όπου και παρέμεινε ως το 1914. Νωρίτερα, όμως, την 29η Αυγούστου 1912 με Βασιλικό Διάταγμα έγινε κοινότητα.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι γνώρισμα της Στύρφακας στα τελευταία χρόνια. Η συστηματική καλλιέργεια του καπνού και του βάμβακος συνέβαλε πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στη Στύρφακα λειτουργεί "Γεωργικός Συνεταιρισμός" για την προστασία και προώθηση των προϊόντων.

Στον αθλητικό τομέα, στη Στύρφακα ιδρύθηκε, λειτουργεί και διακρίνεται αγωνιστικώς το ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο με την επωνυμία "Αστήρ".

Στη Στύρφακα λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος", πραγματοποιώντας διάφορες εκδηλώσεις.

Το χωριό πανηγυρίζει του Αγίου Γεωργίου και της Αναλήψεως στο ομώνυμο εξωκκλήσι, που βρίσκεται σε έναν επιβλητικό λόφο, πάνω από το χωριό.

Σημείο ενδιαφέροντος
Δημοτική ενότητα
Δ.Ε. Λειανοκλαδίου
Σημείο στον χάρτη

Τοπική Κοινότητα Στύρφακας