Φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., που αποτέλεσε έκτοτε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία και σημείο αναφοράς ηρωισμού, πατριωτισμού και υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων.
Για την ιστορική αυτή επέτειο, είχαμε σχεδιάσει εκδηλώσεις αντίστοιχης λα-μπρότητας, όμως η πανδημία και η δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας, μας οδήγησαν να αλλάξουμε τους σχεδιασμούς μας.
Έτσι, τιμώντας την ιστορία και τις ρίζες μας, δώσαμε τη δική μας μικρή μάχη, κρατώντας ζωντανή τη φλόγα του θεσμού των Θερμοπυλείων.
Σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε μια εβδομάδα πολιτισμού από 26 έως 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο του θεσμού των Θερμοπυλείων 2020, που θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του πεδίου της μάχης, με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο και τηρώντας σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. Με ειδική διαρρύθμιση θέσεων και όλες τις προφυλάξεις που απαιτούνται.
Τις εκδηλώσεις αυτές ανακοινώνουμε σήμερα.
Όμως είναι προφανές ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την οποιαδήποτε απόφαση και τις οδηγίες της Πολιτείας που θα ληφθούν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, από τους κινδύνους διάδοσης του COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξουν εντολές ή κατευθύνσεις από τις αρμόδιες αρχές, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ανατρέπεται.
Η εξέλιξη λοιπόν της κατάστασης της πανδημίας θα καθορίσει αν τελικά θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις «Θερμοπύλεια 2020».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 – Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020
«Θερμοπύλες Υπό το φώς»
ώρα: 20:30
Παρουσίαση φωτιστικής ανάδειξης του μνημείου του Λεωνίδα και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου, από τη Στέλλα Κάλτσου, υπό τους ήχους της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ο νέος φωτιστικός σχεδιασμός θα αναδεικνύει το τοπίο των Θερμοπυλών κάθε βράδυ έως τη λήξη των εκδηλώσεων.
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Εθνικό Θέατρο, «Λυσιστράτη»
Ώρα προσέλευσης: 19:30
Η αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη, αποτελεί έργο αναφοράς στο παγκόσμιο θέατρο. Η παράσταση παρουσιάζεται λίγες ημέρες από την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
Πληροφορίες για το έργο και την παράσταση:
Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.χ. Μια χρονιά που η πόλη–κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι οχυρωμένοι στη Δεκέλεια επιτίθενται με σφοδρότη-τα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.
Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 πΧ., μεταφέροντας τη γυναίκα, από τον «Οίκο» στο «Δήμο» όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες, και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.
Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης μέσω της κωμωδίας του κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».
Υπόθεση: Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.
Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάν-δημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους ά-ντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.
Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρού-ρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.
Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται αποτελεσματική.
Η Eιρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και ό-μορφης γυναίκας, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.
Συντελεστές:
Μετάφραση :Σωτήρης Κακίσης
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά : Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια : Άγγελος Μέντης
Μουσική : Κατερίνα Πολέμη
Κίνηση : Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία : Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη :Αναστασία Στυλιανίδη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νε-φέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέ-ας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς
Δευτέρα 31 Αύγουστου
Σταύρος Ξαρχάκος: 5 Λαϊκες Μορφές
Ώρα προσέλευσης: 19:30
Ο σπουδαίος μας συνθέτης, διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σο-λίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.
Την επταμελή ορχήστρα απαρτίζουν οι διακεκριμένοι μουσικοί :
Νεοκλής Nεοφυτίδης (πιάνο)
Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν)
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα)
Γιώργος Λιμάκης (κιθάρα)
Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο)
Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς)
Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι , μπαγλαμάς, τζουράς)
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου
Εθνική Λυρική Σκηνή: Σόλο Μπαλέτο
Μία σόλο χορογραφία στο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, σε διαδοχικές παρουσιάσεις.
‘Ωρες παρουσίασης: 13:00, 13:45, 14:30.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: viva.gr
(Θα ενημερωθείτε για την έναρξη διάθεσης των δελτίων εισόδου στο αμέσως επόμενο διάστημα)
Αυστηρή ώρα προσέλευσης υπαίθριων εκδηλώσεων: 19:30
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν χωρίς καθυστέρηση στην καθορισμένη ώρα έναρξης. Μετά την έναρξη καμία είσοδος δε θα επιτρέπεται στο χώρο της εκδήλωσης.
Απαραίτητη η χρήση ατομικής μάσκας .
Διοργανωτές:
Δήμος Λαμιέων
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαμιέων
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Ορφανός
Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
deltio_typoy_thermopyleia_1482020.pdf | 434.06 KB |