Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή επισήμων και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε στη Λαμία, σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ο Πολιούχος της πόλης Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ ακολούθησε Επίσημη Δοξολογία, για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Το παρών έδωσαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Εκπρόσωπος της Βουλής, Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Μάκης Πρέντζας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θύμιος Καραΐσκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος πολιτών.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, στην εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Γιορτάζουμε σήμερα με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, τον πολιούχο και προστάτη της πόλης μας. Ταυτόχρονα τιμούμε με υπερηφάνεια την 80η επέτειο από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε στη μνήμη μας, τις ιστορικές εκείνες στιγμές, όταν οι αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην Λαμία.
Οι πολίτες είχαν κατακλύσει τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης για να υποδεχτούν τους ελευθερωτές τους. Πανηγύριζαν τον πολυπόθητο τερματισμό του πολέμου, της πείνας, της βίας, των εκτελέσεων, των διώξεων και των κακουχιών που υπέστησαν τα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής. Ήταν ημέρα εθνικής ανάτασης, δικαίωσης αλλά και ελπίδας του λαμιώτικου λαού για ένα καλύτερο αύριο.
Ήταν 18 Οκτωβρίου 1944, με τις καμπάνες του Αγίου Λουκά να ηχούν χαρμόσυνα.
Κυρίες και κύριοι,
Ογδόντα χρόνια μετά, ο Δήμος Λαμιέων τιμά όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να απελευθερώσουν την πόλη μας αλλά και ολόκληρη την πατρίδα.
Εκείνους που έγραψαν το έπος του Σαράντα στα αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας και στη συνέχεια, το έπος της Εθνικής Αντίστασης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Όλους αυτούς που βροντοφώναξαν με κάθε τρόπο το «ΟΧΙ» και έκαναν πράξη την καθολική αντίσταση του Ελληνικού Λαού στο φασισμό και στο ναζισμό.
Αυτούς που επιβεβαίωσαν και διατράνωσαν την απόλυτη προσήλωση του Λαού μας στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αρχές που γεννήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και έχουν ριζώσει βαθιά σε τούτο τον τόπο.
Ταυτόχρονα, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και τη δύναμη ψυχής αυτών που βοήθησαν, ώστε η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Λαμία να μην αφήσει πίσω της νεκρούς και καταστροφές. Τα ονόματα Ιωσήφ Μπλέχινγκερ ή Ηλίας Κόκκινος και Ευγένιος Ντεσιμόνε έχουν χαραχτεί στην τοπική ιστορική μνήμη, στη μνήμη όλων μας. Οι Άνθρωποι που συνέβαλαν καθοριστικά στη σωτηρία της πόλης.
Σήμερα, το δικό μας χρέος προς τους ήρωες του Σαράντα αλλά και προς τις νέες γενιές είναι η προστασία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και αυτό το Χρέος θα το κάνουμε πράξη με ενότητα και ομοψυχία. Η ιστορία μας διδάσκει πως με ενότητα, αγώνα και πίστη στα ιδανικά μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα λαμπρότερο και δικαιότερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Κυρίες και κύριοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Θεωρώ υποχρέωσή μου, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης μας, να αναφερθώ για μια ακόμα φορά στο πάντα επίκαιρο αίτημα του ελληνικού λαού. Την καταβολή των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων στην Υπάτη και σε όλες τις μαρτυρικές πόλεις. Ένα αίτημα που παραμένει ανοικτό, ηθικό, νομικό και διεκδικήσιμο.
Κυρίες και κύριοι,
Οι αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία της πόλης μας το 1944, θα αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης και θάρρους για όλους μας. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σ’ όλες και όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και είθε ο Πολιούχος μας, Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς να μας ευλογεί και να οδηγεί τα βήματά μας.
Χρόνια Πολλά».
Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας, του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Λαμίας, μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέλη των Προσκόπων Λαμίας και μαθητών των σχολείων της πόλης.
Ο διπλός εορτασμός για τη Λαμία ολοκληρώθηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, έναντι του ΚΕΥΠ, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών και κατάθεση στεφάνων.