Το 1821 οι Έλληνες αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα παράτολμο εγχείρημα. Θέλησαν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και να δημιουργήσουν κράτος εκ του μηδενός. Στον αγώνα τους αυτό, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, αγωνιζόμενοι κατά απειραρίθμων, ακόμη και εναντίον αλλήλων, αλλά τα κατάφεραν!
Η Ρούμελη και σε πολύ μεγάλο βαθμό η περιοχή της Φθιώτιδας συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης!
Η μάχη στα Βασιλικά, ο Διάκος και η μάχη της Αλαμάνας, το κενοτάφιο και το άγαλμά του στην πλατεία Διάκου, η οικία του Δυοβουνιώτη, η πολιορκία της Μενδενίτσας, η μάχη της Υπάτης, η συνάντηση των οπλαρχηγών στα πλατάνια των Κομποτάδων.
200 χρόνια μετά, τα παραπάνω σημεία βρίσκονται ακόμη ανάμεσά μας και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε ξανά. Η BelleArteLamia σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης κάλεσε φωτογράφους της περιοχής μας να τα «αποτυπώσουν» με μια διαφορετική, σύγχρονη ματιά! Αναδεικνύοντας μέσα από την τέχνη της ασπρόμαυρης φωτογραφίας τη «δύναμή» τους και υπενθυμίζοντας μας τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας οι οποίες γράφτηκαν - χωρίς καμία υπερβολή - με το αίμα των προγόνων μας ακριβώς στα σημεία αυτά!
21 Φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει στους κοινόχρηστους χώρους μεταξύ Δημόσιας Βιβλιοθήκης και Δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Αινιάνων στο κέντρο της Λαμίας!
Ο Άκης Λούκας, η Κατερίνα Διαμαντή, η Αμαλία Τσακίρη, ο Σπύρος Καμνής, ο Δημήτρης Μπρέκης, η Πηνελόπη Κυριακοπούλου, ο Δημήτρης Ντάνος, ο Σπύρος Κανατάς, ο Δημήτρης Ανάγνου μας «μεταφέρουν» μέσα από το φακό τους την «ψυχή» των μνημείων και σημείων που όλοι μας θα πρέπει να επισκεφτούμε!
Οι φωτογράφοι "φωτίζουν" τις τοποθεσίες, οι ιστορικοί "φωτίζουν" τις πτυχές της ιστορίας.
Οκτώ ιστορικοί μας βοηθούν μέσα από τα συνοπτικά αλλά ουσιαστικά κείμενά τους να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα των σημείων που μας περιβάλλουν.
Στο κλίμα της Επανάστασης γενικότερα και της Φθιώτιδας ειδικότερα, κατά την περίοδο αυτή, μας εισάγει η Φιλόλογος - Ιστορικός Ευμορφία Ψιμογιάννου, ο Γιώργος Πάλλης, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, μας μιλά για την πολιορκία της Μενδενίτσας, η Βασιλική Λάζου καθηγήτρια ΑΠΘ, μας ξεναγεί στο Κενοτάφιο του Διάκου, η Αγαθή Μπαρτσώκα Ιστορικός - Αρχαιολόγος, μας αναλύει τη μάχη της Υπάτης, ο Λάμπρος Σταυρογιάννης, Ιστορικός - Αρχαιολόγος, μας επισημαίνει τη σημασία της μάχης των Βασιλικών, ο Πάνος Σωτηρίου, ΜΔΕ Ιστορικός μας ταξιδεύει στην πλατεία Διάκου του χθες και του σήμερα, ο Γιώργος Χριστοδούλου Ιστορικός, αναφέρεται στη σημαντική μάχη της Αλαμάνας και η Όλγα Καλογήρου, Πολιτισμολόγος, μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της συνάντησης των οπλαρχηγών στις Κομποτάδες!
Η BelleArteLamia και ο Δήμος Λαμιέων τιμούν τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με τη διοργάνωση αυτής της Έκθεσης που χωρίς τη συμβολή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λαμίας και τη χορηγία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί!
Η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται στους ανανεωμένους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους μεταξύ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και της πλήρους ανακαινισμένης αίθουσας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.
Οι εργασίες ανακαίνισης της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν κατά την διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε με την επάνοδο στη κανονικότητα να υπάρχει ένας εκσυγχρονισμένος λειτουργικά και αισθητικά χώρος, για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά:
«………………….
Εξωραΐζουμε τον «Ναό» της Αυτοδιοίκησης, την αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου με μια νέα διακοσμητική πινελιά μέσα στην ιστορική και εμβληματική αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία περνάμε δημιουργικά όλοι οι εκπρόσωποι του λαού της Λαμίας πολύ χρόνο από την ζωή μας και, εγκαταστήσαμε μόνιμη έκθεση φωτογραφίας από το ισόγειο μέχρι την είσοδο της.
Μια έκθεση από φωτογράφους της περιοχής μας που «αποτυπώνει» 21 σημεία του ’21, με μια διαφορετική, σύγχρονη ματιά, αναδεικνύοντας μέσα από την τέχνη της ασπρόμαυρης φωτογραφίας τη «δύναμή» τους και υπενθυμίζοντας σε όλους μας τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, ακριβώς στα σημεία αυτά!
Έτσι αναβαθμίζουμε αισθητικά την αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, προσθέτοντας μία νότα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας για τους δημότες μας και με την έκθεση φωτογραφίας ανακαλύπτουμε ξανά, 200 χρόνια μετά, 21 σημεία του Αγώνα, που σηματοδοτούν τη συμβολή της Φθιώτιδας στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά, όλους όσους εργάστηκαν καθώς και τους καλλιτέχνες φωτογράφους για τη δημιουργική τους φαντασία και υψηλή αισθητική του έργου τους….»