Επίσκεψη Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου και Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στο έργο «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Δ΄ (κάτω των 2.000 κατοίκων) Λεκάνης Σπερχειού»

Υποβλήθηκε από g.voutsinos στις Πέμ, 25/04/2024 - 14:23
Είδος άρθρου
Εικόνα

Το υπό κατασκευή έργο «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Δ΄ Λεκάνης Σπερχειού» που εκτελείται με δυο υποέργα, επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024, στη Δημοτική Κοινότητα Μεξιατών και στη Δημοτική Κοινότητα Βαρδατών, ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Ποντίκα, του Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο αφορά επτά χιλιάδες (7.000) συμπολίτες μας που διαβιούν σε δεκαέξι (16) οικισμούς Δ’ προτεραιότητας, οι οποίοι δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και αποχετεύονται είτε σε απορροφητικούς βόθρους είτε σε δίκτυα ομβρίων.

Η υφιστάμενη διαχείριση χωρίς δίκτυα αποχέτευσης επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, και το οικοσύστημα Σπερχειού – Μαλιακού προκαλώντας ρύπανση στα υπόγεια και επιφανειακά νερά  δεδομένο ότι οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται εντός της ευαίσθητης λεκάνης απορροής του Σπερχειού Ποταμού που καταλήγει στο Μαλιακό κόλπο.

Το φυσικό του αντικείμενο περιλαμβάνει την κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων προς τις ΕΕΛ Λαμίας και Υπάτης - Λιανοκλαδίου .

Το πρώτο υποέργο με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΛΕΚΑΝΗΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ» έχει προϋπολογισμό 7.635.000,00 €    (χωρίς ΦΠΑ).

Η σύμβαση υπογράφθηκε  στις 17 Ιανουαρίου 2024 και έχει διάρκεια κατασκευής 18 μήνες.

Αφορά τους οικισμούς της Ηράκλειας, τμήμα του δικτύου του Μοσχοχωρίου, του Ν. Κρίκελου, των Βαρδατών, του Γοργοποτάμου & Αλεποσπίτων, των Ζακαίικων, τμήμα του δικτύου του Κόμματος, της Α. Δαμάστας – Κ. Δαμάστας - Χαλβατζέικων,  της Αγριλιάς και της Λυγαριάς.

Το έργο κατασκευάζεται σε μία φάση ως ενιαίο έργο αποχέτευσης που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων έτσι ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό και έχει αποδέκτη τη μονάδα Βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας.

Το δεύτερο υποέργο με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΛΕΚΑΝΗΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ-ΥΠΑΤΗΣ» έχει προϋπολογισμό 6.100.000,00 €    (χωρίς ΦΠΑ).

Η σύμβαση υπογράφθηκε  στις 5 Ιανουαρίου 2024 και έχει διάρκεια κατασκευής 18 μήνες.

Αφορά τους οικισμούς Μεξιάτες,  Κωσταλέξι,  Κομποτάδες,  Αργυροχώρι,  Αμούρι και τέλος την Υπάτη, κατασκευάζεται επίσης σε μία φάση ως ενιαίο έργο αποχέτευσης που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΕΥΑ Λαμίας με την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού μέσου του Ταμείου Ανάκαμψης  και την σωρευμένη τεχνογνωσία, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας για την ορθολογική διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Λαμίας Πανουργιάς Παπαϊωάννου, δήλωσε σχετικά: «…Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα παραδώσουμε το οικοσύστημα Σπερχειού – Μαλιακού ακόμα πιο καθαρό εντός των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων μας προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και της ποιότητας της ζωής όλων των κατοίκων του δήμου μας αλλά και των παράκτιων οικισμών των όμορων δήμων Στυλίδας και Καμένων Βούρλων.

Τέλος θέλω να επισημάνω και να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την συμβολή του στην προώθηση και ένταξη των έργων αυτών...».

Φωτογραφίες