«ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» στις 11,12, & 13 /8

Υποβλήθηκε από news_admin στις Δευ, 09/08/2021 - 13:09
Είδος άρθρου
Εικόνα

Το Θερινό Σινεμά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης συνεχίζει με την προβολή της φιλμ νουαρ ταινίας  «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» από τον  MARCEL CARNÉ, την Τετάρτη  11  Αυγούστου στις 21.15 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο.

Θερινός κινηματογράφος χωρίς ένα κλασικό φιλμ νουάρ της Γαλλικής σχολής, δε θα μπορούσε να να λείψει: εδώ επιλέγουμε το διαχρονικά μοντέρνο αριστούργημα του Μαρσέλ Καρνέ, ψηφιακά αποκατεστημένο και το ίδιο συγκλονιστικό όσο 75 χρόνια πριν.
Αρχικά η ταινία βγήκε στις γαλλικές αίθουσες ένα χρόνο πριν την παράδοση της χώρας στις ναζιστικές δυνάμεις, τον Ιούνιο του 1939,. Λίγο όμως αργότερα απαγορεύθηκε από την Κυβέρνηση του Βισί ως «ανήθικη» για να βγει ξανά στις αίθουσες με το τέλος του πολέμου και να κερδίσει θαυμαστές και κριτική αποδοχή.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Ένα πενταόροφο κτίριο υψώνεται στη μέση του μιας εργατικής γειτονιάς. 
O Φρανσουά (Jean Gabin) δολοφονεί τον Βαλεντίν (Jules Berry)  και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν εκεί.  

Οι αναδρομές:
H ταινία ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ θεωρείται ότι είναι η πρώτη ομιλούσα γαλλική ταινία, η οποία χρησιμοποιεί αναδρομές (flashbacks) ως εργαλείο αφήγησης. Μάλιστα αυτός ο τρόπος αφήγησης στις τότε πρώτες δοκιμαστικές προβολές είχε παραξενέψει τους θεατές. Γι αυτό το λόγο ο  Carné, για να διευκρινίσει τους τρεις χρόνους της αφήγησης, πρόσθεσε μια επεξηγηματική κάρτα ακριβώς πριν τα αρχικά credits, που έγραφε: “Ένας άνθρωπος γίνεται δολοφόνος. Καθώς οχυρώνεται στο δωμάτιό του, ανακαλεί στη μνήμη του τις συνθήκες που τον οδήγησαν εκεί.»  

Πρωταγωνιστούν:
JEAN GABIN (FRANÇOIS) - ARLETTY (CLARA) - JULES BERRY (VALENTIN)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: MARCEL CARNÉ 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PAUL MADEUX 
ΣΕΝΑΡΙΟ: JACQUES VIOT - JACQUES PRÉVERT 
ΜΟΥΣΙΚΗ: MAURICE JAUBERT 
EDITOR : RENÉ LE HÉNAFF 
EΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: ALEXANDRE TRAUNER 

Γλώσσα: Γαλλικά - Φιλμ νουάρ, Δραματική
Διάρκεια: 93’- 
Τrailer:  https://youtu.be/JGtEGdCaXn0

Θα ακολουθήσει η παιδική ταινία «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ»,  στις 23 και 24/8.   

Info:
ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ/ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: 21:15/ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 3€, Facebook: https://www.facebook.com/dipetheroumelis/about?ref=page_internal  
  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης,  Τηλ: 2231033325 ήμερες και ώρες γραφείου.

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ 
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ&ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 

Φωτογραφίες